Kuchnia w czasach Kopernika
Wykład dr Marty Sikorskiej pt. ,,Kuchnia w czasach Kopernika" odbędzie się w ramach wydarzeń towarzyszących wystawie ,,Misterium Słońca. Kopernik, syn renesansu". Wydarzeniu będzie towarzyszyła degustacja potraw z przepisów historycznych. Specjały udostępnia dla Państwa Restauracja Monka., której gorąco dziękujemy za podjęcie się tej kulinarnej inicjatywy. Tematem wystawy "Misterium Słońca. Kopernik, syn renesansu" jest wpływ młodzieńczych podróży Mikołaja Kopernika do Italii na jego późniejsze dokonania. Podróż do Włoch, w której symboliczną granicę stanowił górski masyw Alp, była ważnym elementem krystalizowania się europejskiej tożsamości. Wystawa opowiadająca o toruńskim uczonym, studencie bolońskiego i Padewskiego Uniwersytetu, znaczącej postaci okresu odrodzenia, będzie również próbą opisania archetypicznego w kulturze europejskiej przenikania się i wzajemnej inspiracji kultury „północy” z kulturą „południa”. Pomiędzy „północą” a „południem” zawsze istniała pewnego rodzaju rywalizacja, ale zarazem chęć wzajemnego poznawania się i czerpania doświadczeń. Wystawa w Muzeum Okręgowym w Toruniu opowiada o Koperniku, ukazując renesansowe bogactwo sztuki włoskiej, niezmierzoną mozaikę kultur obszaru Veneto i Emilii-Romanii. Znajdują się na niej znaczące dzieła malarstwa, grafiki i rzemiosła artystycznego powstałe na terenie Italii pomiędzy XV, a XVI w. Ekspozycja ta to zbiór niemal 650 eksponatów z uznanych muzeów i instytucji z Polski i Europy. Dr Marta Sikorska stopień doktora uzyskała w 2018 roku, na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na podstawie rozprawy przygotowanej pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego, pt. “Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku". Pani Marta jest historykiem specjalizującym się w kulturowej historii jedzenia i kuchni okresu nowożytnego (XVI-XVIII w.). Szczególnie interesuje się historią staropolskiej i niemieckojęzycznej literatury kulinarnej, idei kulinarnych i dietetycznych, a także zmysłu smaku. Zakres zainteresowań historyczki obejmują tradycje kulinarne z regionu Kujaw i Pomorza.
Informacje o wydarzeniu
Data wydarzenia | 29-10-2023 14:00 |
Lokalizacja | Ratusz Staromiejski |